Tavuk ve yumurtada doğru bilinen yanlışlar: Tavuklar neden 42 günde büyüyor?

Tavuk Eti ve Yumurtası Hakkında Merak Edilenler

Son zamanlarda tüketimi hızla artan tavuk eti ve yumurtalarıyla ilgili bazı iddialar, insanlar arasında karışıklığa neden olabiliyor. Hormon kullanımı, GDO’lu yemlerin etkisi, pişme süresi, yumurta rengi ve içeriği gibi konular hakkında bilgi veren Doç. Dr. Canan Kop Bozbay, toplum sağlığını korumak adına doğru bilgiye ulaşmanın önemine vurgu yaptı.

“Hormon Kullanımı Yasak ve Teknik Olarak Mümkün Değil”

Hormon kullanımı iddialarının bilimsel bir dayanağı olmadığını belirten Bozbay, Türkiye’de tavuklara hormon verilmesinin hem yasal olarak yasak olduğunu hem de teknik olarak mümkün olmadığını açıkladı. Hormonların etkili olabilmesi için günlük olarak enjekte edilmesi gerektiğini ve bu durumun pratikte uygulanamayacağını aktaran Bozbay, ayrıca hormonlu yem kullanımının da etkisiz olduğunu belirtti.

Antibiyotikler ve GDO’lu Yemler

Antibiyotiklerin tavuklarda büyütme amacıyla kullanımının yasak olduğunu vurgulayan Bozbay, bu ilaçların sadece tedavi amacıyla veteriner hekim kontrolünde kullanılabileceğini söyledi. GDO’lu yemlerin tavuklar için sağlık açısından risk oluşturmadığını belirten Bozbay, dünya genelinde bu tür yemlerin insan sağlığı için risk oluşturmadığını açıkça ifade eden kuruluşların bulunduğunu dile getirdi.

Tavuklar Neden Hızlı Büyür?

Bilimsel ıslah ve yetiştiricilik uygulamalarının sonucu olarak tavukların hızlı büyüdüğünü söyleyen Bozbay, genetik seçilimin ve bilimsel yöntemlerin tavukların hızlı büyümesine olanak sağladığını ifade etti. Çevresel koşulların da bu süreçte önemli olduğunu belirten Bozbay, tavukların hızlı büyümesinin doğal bir sonuç olduğunu açıkladı.

Yumurtalar ve Besin Değeri

Yumurta kabuğunun renginin besin değeri üzerinde bir etkisinin olmadığını belirten Bozbay, kabuk renginin genetik faktörlere bağlı olduğunu ve yumurta sarısının renginin yem içeriğine göre değişebileceğini söyledi. Tazeliği gösteren beyaz ipliksi yapının zararlı olmadığını belirten Bozbay, yumurtalardaki renk ve yapı değişimlerinin doğal olduğunu vurguladı.

Organik Yumurtalar

Organik veya serbest gezen tavukların yumurtalarının besin değeri konusunda farklılık olduğuna değinen Bozbay, bazı besin öğelerinde değişiklikler olsa da temel protein ve enerji değerleri açısından büyük farklılık olmadığını belirtti. Besin kalitesine karar verme sürecinde, tüketici tercihlerinin önemli olduğunu söyleyen Bozbay, organik ve serbest gezen tavuk ürünlerinin tercihe bağlı olduğunu dile getirdi.

Related Posts

İSTAHED’den Sağlık Bakan Yardımcısına yanıt: Tükenmişliğimizi övünç vesilesi yapamazsınız

İstanbul Aile Hekimliği Derneği, Sağlık Bakan Yardımcısı Şuayip Birinci’nin, “Hekimlerimiz OECD ortalamasının iki katı hasta bakıyor” sözlerine tepki gösterdi.

Kahveye protein tozu atıp içiyorlar! Jet hızıyla yayıldı: ‘İlk sinyali böbrek ve kalpte verir’

Protein tozunun ne kadar doğru kullanıldığı hâlâ tartışma konusuyken, sade kahveyle karıştırılarak hazırlanan ‘Proffee’ akımı tüm dünyada hızla yayıldı. Sosyal medyada farklı tariflerle paylaşım rekorları kıran bu trend, özellikle sabah aç karnına tüketilmesiyle dikkat çekiyor. Ancak uzmanlar, bu popüler içeceğin sanıldığı kadar masum olmadığını söylüyor.

Kene Kaynaklı Hastalıklar Nelerdir?

Kene kaynaklı hastalıklar hakkında açıklama yapan uzmanlar, kenenin yol açtığı hastalıkların artmaya başladığını söyledi. 

Hastaların yarısı farkında değil! Onlardan biri olabilir misiniz?

Akdeniz Üniversitesi’nden Prof. Dr. İlhan Gölbaşı, yüksek tansiyonun hayati tehlike oluşturduğunu vurgulayarak Türkiye’de hastaların yarısının durumundan habersiz olduğunu açıkladı.

Kendinizi yorgun ve halsiz mi hissediyorsunuz? İşte nedeni

Modern yaşamın temposunun, yorgunluk ve halsizlik gibi şikayetleri yaygınlaştırdığını belirten Prof. Dr. Murat Baş, bu belirtilerin altında magnezyum eksikliğinin yatabileceğini anlattı.

Baş ağrısının yeri, nedenini ele veriyor

Baş ağrısı nedeninin başladığı bölgeye göre değiştiğini belirten Prof. Dr. Derya Uludüz, “Üstelik vücudun bir tür uyarı sinyali olan bu ağrıyı tanımak bazen hayat kurtarır’’ dedi.