Şam’da Türkiye-Suriye ortaklığıyla yükseköğretim adımı atılıyor

Yükseköğretim Alanında Türkiye-Suriye İşbirliği Protokolü İmzalandı

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Özvar ve beraberindeki heyet, başkent Şam’da Yükseköğretim ve Bilimsel Araştırma Bakanı Halabi ile yükseköğretim alanında işbirliği anlaşmaları imzalamak üzere bir araya geldi.

Toplantıya Türkiye’nin Şam Büyükelçiliği Geçici Maslahatgüzarı Burhan Köroğlu, Türkiye’den bazı üniversitelerin rektörleri, YÖK başkan vekilleri, başkan danışmanı, bilgi işlem ve dijitalleşme daire başkanları da katıldı.

Protokol imzalanmasının ardından konuşan Özvar, Suriye Yükseköğretim ve Bilimsel Araştırma Bakanlığı ile yapılan görüşmelerin önemli bir protokol ile sonuçlandığını belirtti.

Şam’da planlanan Türkiye-Suriye Üniversitesi’nin kurulmasının, iki ülkenin ortak vizyonu doğrultusunda gerçekleşen bir girişim olduğunu vurgulayan Özvar, projeye Suriyeli muhatapların tam destek verdiklerini söyledi. Üniversitenin kuruluş çalışmalarının yakında başlayacağını belirtti.

“Türkiye’deki üniversitelerden mezun olan Suriyeli öğrencilerin diplomalarının Suriye tarafından tanınacağı” bilgisini paylaşan Özvar, yükseköğretim alanında iki ülke arasında kapsamlı bir işbirliği sürecinin resmen başlatıldığını söyledi.

Özvar, ikinci önemli başlığın Suriye’deki üniversitelerin dijital dönüşüm sürecine Türkiye’nin katkı sağlayacağını dile getirdi. Türk üniversitelerinin, Suriyeli yükseköğretim kurumlarının bilişim altyapısının güçlendirilmesine destek vereceğini belirtti.

Akademik değişim programlarının da yer aldığı protokolde ortak bilimsel projelerin yanı sıra akreditasyon ve kalite güvencesi alanında işbirliği kararları alındığını aktaran Özvar, üniversiteler arasında işbirliğini geliştirmek amacıyla ortak toplantılar planlandığını belirtti.

İmzalanan işbirliği protokolünün Suriye’nin yükseköğretim sistemi açısından önemli bir adımı temsil ettiğini belirten Yükseköğretim ve Bilimsel Araştırma Bakanı Halabi, protokolün gelecek dönemde Suriye yükseköğretim sisteminde önemli gelişimlere zemin hazırlayacağını ifade etti. Ayrıca, iki ülke arasında akademik diplomaların karşılıklı tanınmasına yönelik işbirliğinin başladığını açıkladı.

Halabi, Türkiye ile yapılan işbirliği anlaşmasının yükseköğretimde yeni bir başlangıç ve yeniden doğuş anlamı taşıdığını belirterek, eğitim kalitesinin artırılması, akademik sıralamaların yükseltilmesi gibi alanlarda Türkiye ile ortak çalışmaların yürütüleceğini aktardı.

Related Posts

Süveyda’da Ateşkese Sadakat Vurgusu

Bedevi savaşçılar, Dürzilerle ateşkes yapacaklarını ancak çatışmalara dönme ihtimalini sürdürüyor.

İşgalcinin yeni hedefi Deyr el-Belah

İşgalci İsrail ordusu, Gazze Şeridi’nin orta kesimindeki Deyr el-Belah’a saldırı tehdidinde bulunarak bölgedeki Filistinliler için yeni sürgün emri yayınladı.

SNHR: Süveyda’da ölümleri belgelenenlerin sayısı 426’ya yükseldi!

SNHR: Süveyda’da ölümleri belgelenenlerin sayısı 426’ya yükseldi!

Ekrem İmamoğlu savunmasını paylaştı

Ekrem İmamoğlu Cumhurbaşkanlığı Aday Ofisi’nin resmi hesabından, 16 Temmuz’da İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Akın Gürlek davasının karar duruşmasında İmamoğlu’nun sarf ettiği sözlerle hazırlanan bir video paylaşıldı.

İran’da büyük patlama

İran’ın Reşt kentinde bir caddede meydana gelen şiddetli patlamada, aralarında kız öğrencilerin de bulunduğu 13 kişi yaralandı. Patlamanın gaz sızıntısından kaynaklandığı ve can kaybı yaşanmadığı bildirildi.

Kumar borcu yüzünden takıları alıp kaçmıştı: Kaçak damat bulundu

Denizli’de yeni evlenen teknik direktör Hüseyin Cumhur Acar, düğünün ardından ortadan kayboldu. Yaklaşık 2 milyon TL borcu olduğu iddia edilen Acar’ın, kumar ve bahis oyunları nedeniyle kaçtığı öne sürüldü. Günler sonra ortaya çıkan Acar’la ilgili açıklamayı eşi sosyal medyadan yaptı.