Otomotiv endüstrisinden martta en yüksek ikinci aylık ihracat rakamı

Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatında Artış Devam Ediyor

Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği’nden (OİB) yapılan açıklamaya göre, otomotiv sektörü geçen ay yaptığı ihracatta %9,2’lik bir artış yaşadı. Türkiye’nin toplam dış satımından %17,5 pay alan otomotiv sektörü, 1 milyar 323 milyon dolarlık dış satım ile “tedarik endüstrisi” grubunda en fazla ihracatı gerçekleştirdi.

Binek Otomobil İhracatı Öne Çıkıyor

Geçen yılın aynı dönemine göre binek otomobil ihracatında %29’luk bir artış yaşandı. Mart ayında binek otomobil ihracatı 1 milyar 134 milyon dolar olarak kaydedilirken, otobüs, minibüs ve midibüs dış satımı %1,5 artarak 267 milyon dolara ulaştı. Eşya taşımaya mahsus motorlu taşıtların ihracatı 574 milyon dolar, çekici ihracatı ise %66 artışla 170 milyon dolar olarak gerçekleşti.

Almanya Önde Geliyor

Tedarik endüstrisinde en fazla ihracat yapılan ülke olan Almanya’ya ihracat %2,5 arttı. ABD’ye %18, Romanya’ya %39, İspanya’ya %59, Çekya’ya %21, Fas’a %24 artış yaşandı. Binek otomobillerde en fazla ihracat yapılan ülke olan Fransa’ya %46 artış görülürken, İspanya’ya %244, Slovenya’ya %150, Polonya’ya %90, Belçika’ya %63, Yunanistan’a %146 artış kaydedildi.

Eşya Taşımaya Mahsus Motorlu Taşıtların Durumu

Eşya taşımaya mahsus motorlu taşıtların ihracatında Birleşik Krallık’a %35, İtalya’ya %44, Fransa’ya %9, Belçika’ya %51 ihracat düşerken Almanya’ya %301, İspanya’ya %159 artış yaşandı. Ayrıca, otobüs, minibüs ve midibüs ürün grubunda da Almanya’ya %313, Birleşik Krallık’a %85, Polonya’ya %48, Sırbistan’a %299 artış görülürken, İspanya’ya %46, İtalya’ya %17, ABD’ye %63 düşüş yaşandı.

Aylık İhracat Rekoru Kırıldı

OİB Yönetim Kurulu Başkanı Baran Çelik, yaptığı açıklamada, “Mart ayında bugüne kadar aylık bazda ulaşılan en yüksek ikinci ihracat rakamına ulaştık. Bu yılın ilk çeyreğinde otomotiv endüstrisi ihracatı %4 arttı ve 9 milyar 495 milyon dolar olarak gerçekleşti. Martta binek otomobillerde %29, çekicilerde ise %66 artış gözlemlendi. Almanya’ya %37, Fransa’ya %24 ve İspanya’ya %105 ihracat artışı gösterdik” dedi.

Kaynak: Anadolu Ajansı (AA)

Related Posts

Deprem fırsatçıları iş başında! 236’sı tespit edildi

Ticaret Bakanlığı, İstanbul’daki 6.2 büyüklüğündeki depremin ardından fiyat artışı yapan 236 işletmenin tespit edildiğini duyurdu.

Merkez Bankası’nın rezervleri açıklandı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) toplam rezervleri, 18 Nisan haftasında bir önceki haftaya göre 931 milyon dolar azalışla 146 milyar 557 milyon dolara geriledi.

Ne dolar ne altın: İşte rekor kıran yatırım aracı

Altına olan yoğun ilgi, Borsa İstanbul’da işlem gören altın sertifikalarını fiziki altının yüzde 21 üzerine taşıdı. Dijital erişim kolaylığı, vergi avantajı ve güvenli liman arayışı, yatırımcıyı bu enstrümana yöneltti.

Kripto yatırımcıları dikkat: Bugün o işlem için son gün!

Binance TR, kullanıcılarına kimlik doğrulama işlemlerini tamamlamaları için uyarıda bulundu. Yasal düzenlemeler doğrultusunda, bugün işlemlerini tamamlamayan kullanıcıların hesapları geçici olarak durdurulacak.

Yatırımcılar altının bu türüne yöneliyor: İlgi rekor seviyede!

Yatırımcıların altına olan ilgisi, Borsa İstanbul’daki sertifikalara yönelimi artırdı. Dijital erişim ve vergi avantajı, sertifikaları cazip hale getiriyor. Sertifikaların fiziki altına çevrilebilmesi de güvenli liman arayanların dikkatini çekiyor.

Pegasus’tan tavan ücreti güncellemesi

Pegasus Hava Yolları, İstanbul’da meydana gelen depremler nedeniyle İstanbul çıkış ve varışlı tüm iç hat seferlerinin bilet tavan fiyatının, 30 Nisan Çarşamba gününe kadar 2 bin 850 lira olarak sabitlendiğini duyurdu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir