O meslek de kayboluyor: Talep var, usta kalmadı!

Gaziantep Ayakkabı Tamircisi Cengiz Canday: “Mesleğimiz Yok Olma Noktasında”

Gaziantep’te Elmacı Pazarı’nda 28 yıldır ayakkabı tamirciliği yapan Cengiz Canday, çırak yetişmemesi sebebiyle mesleğin yok olma noktasına geldiğini belirtti. Canday, tamir ücretlerinin işin türüne göre değiştiğini ve yeni ayakkabı fiyatlarının tamir taleplerini artırdığını dile getirdi.

Canday, yüksek ayakkabı fiyatlarının müşterileri tamire yönlendirdiğini söyleyerek, “Şu anda ayakkabılar pahalı olduğu için müşteriler tamirata daha fazla ilgi gösteriyorlar. Biz de elimizden geldiğince insanlara yardımcı olmaya çalışıyoruz. Yeni ayakkabı fiyatları yüksek olduğu için tamirat işleri arttı. Artık insanlar ayakkabıyı tamir ettirmeyi tercih ediyorlar. Bu da ufak tefek işleri artırıyor. Ancak maalesef mesleğimiz zor durumda. Belki de son temsilcileriyiz. Toplum mesleğimizin kıymetini bilmeli. Belki de bu mesleği sürdürecek ustalar kalmayacak. Herkes çocuklarını yüksek eğitim almaları için teşvik ediyor, ancak zanaatlar da önemli. Toplumun sanata ihtiyacı var. Araba tamirciliği, motor tamirciliği, ayakkabı tamiri, kasaplık, lokantacılık, fırıncılık gibi zanaatlara da ihtiyaç var. Bizim aldığımız ücretler de çok yüksek değil, genellikle 10 lira ile 300 lira arasında değişiyor” dedi.

‘MESLEĞİMİZE DEĞER VERİLMİYOR’

Canday, toplumun sadece akademik meslekleri önemsediğini, ancak zanaatların da önemli olduğunu vurguladı. “Toplum sanata ihtiyaç duyuyor. Araba tamirciliği, motor tamirciliği, ayakkabı tamiri, kasaplık, lokantacılık, fırıncılık gibi meslekler de gereklidir. Bizim işlerimiz de çok emek isteyen ve düşük ücretli işlerdir. Yurttaşlar da ayakkabılarını tamir ettirerek ömrünü uzatmak istiyorlar” diye konuştu.

Related Posts

İplik sektörünün dev şirketi hakkında önemli karar! Mahkeme 3 ay süre verdi

Türkiye’nin iplik sektörünün öncü markalarından BRS İplik Teknik Tekstil hakkında mahkeme, 9 Mayıs 2025 tarihli tensip kararıyla birlikte geçici konkordato mühleti başlatıldığını duyurdu. Bursa 1. Asliye Ticaret Mahkemesi tarafından verilen 3 aylık …

Asgari ücret ara zammında son durum

2025 yılı Ocak ayında asgari ücrete yapılan yüzde 30’luk büyük bir artışla, net tutar 22 bin 104 TL’ye yükselmişti. Yılın ilk yarısı biterken, asgari ücrette Temmuz ayında yapılacak olası ara zamla ilgili gelişmeler merakla takip ediliyor. Üretimden tüketime birçok kalemi doğrudan etkileyen bu zam, ekonominin gidişatını da önemli ölçüde şekillendirecek. Peki, Temmuz ayında asgari ücrete yeni bir zam yapılacak mı?

Birinci yılın sonunda NESİL

Birinci yılı bitirince, elde edilen sonuç ve tecrübenin verdiği birikimle “Nesil Bir Yaşında” başlıklı bir yazı yazmış, tepkiler ile bunlara karşı tavrımızı şöyle ifade etmiştik: NESİL BİR YAŞINDA Dergimiz bir neslin hem mektebi hem de mesaj vasıtası olmak niyetiyle, bir yıl önce neşir hayatına girmiştir. Derginin kurucuları, bu Nesil deryasından bir avuç idi; niyetleri dağılan, birbirinden habersiz kalan kolları dergi vasıtasıyla bağlamak, bir kalbe bağlı damarlar haline getirmekti. Kalp İslâm

Devlet TOKİ’yi faize gömdü

Kamu kurumları arasındaki yüksek faiz anlaşmalarına tepki gösteren CHP’li Deniz Yavuzyılmaz, “Anaparanın yüzde 80’ini faiz olarak ödeyecek. Bu nasıl bir hesap ama böyle anlaşma yapılmış” dedi.

Kamu ihalelerinde yeni dönem: 1 Ağustos’ta başlıyor

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, milletvekillerinin kamu ihaleleri ile ilgili yazılı soru önergelerine cevap verdi. Türkiye Gazetesi’nde yer alan habere göre Bakan Şimşek, kamu ihalelerinde; tekliflerin gönderilmesi, aşırı düşük teklif …

Malezya ekonomisi ilk çeyrekte yavaşladı: Cari fazla endişelendiriyor

Malezya’nın Gayri Safi Yurtiçi Hasılası (GSYH) ilk çeyrekte yıllık bazda yüzde 4,4 artış gösterdi. Malezya İstatistik Ofisi’nin yayımladığı verilere göre, bu büyüme önceki çeyrekte revize edilerek yüzde 4,9’dan yüzde 4,4’e düştü. Böylece Malezya …