Mutluluk hormonlarını aktif etmenin sırrı belli oldu

Mutluluğun Sırrı: Toplu Şarkı Söylemek

Batı İngiltere Üniversitesi’nden bilim insanları ve Bristol’daki St George’s konser salonu işbirliğiyle yürütülen “Mutluluk için Söyle” projesi, katılımcıların şarkı söylerken yaşadıkları deneyimleri detaylı bir şekilde incelemektedir.

Araştırmacılar, özellikle Noel öncesinde bir araya gelen 300’den fazla kişinin koro halinde şarkı söylerken ruh hallerindeki değişimi kaydetti. Katılımcılar, şarkı söyledikten sonra daha sakin, enerjik ve mutlu olduklarını belirttiler. Benzer bir çalışma yaz aylarında da gerçekleştirilerek, şarkı söylemenin fiziksel ve ruhsal durum üzerindeki kısa ve uzun vadeli etkileri karşılaştırıldı.

Müzik ve sağlık ilişkisi konusunda uzmanlaşan akademisyen Kat Branch, bu çalışmanın, şarkı söylemenin ruh halindeki iyileşmeyi ve enerji seviyesindeki yükselişi ne kadar derinden etkilediğini ölçmeyi amaçladığını vurguluyor. Zor zamanlarda şarkı söylemenin, katılımcılarda hızlı bir dayanışma hissi uyandırması ilginç bir bulgu olarak karşımıza çıkıyor.

Proje katılımcılarından biri olan John Neugebauer, diğer katılımcılarla hemen bağ kurduğunu ve çok keyifli bir deneyim yaşadığını ifade ediyor.

Neugebauer, “Eğer bir koroda şarkı söylemeyi düşünen, eğitimsiz biriyseniz yapın gitsin! Gerçekten fayda sağlayacaksınız. Kendinizden büyük bir şeyin parçası olma hissi, büyük bir neşe kaynağı. Şarkı söylerken çok fazla endorfin salgılıyorsunuz” diye konuşuyor.

Jon Munday ise bir arkadaşının tavsiyesi üzerine projeye katılmış ve şarkı söylemenin kendisini daha enerjik ve doğal hissettirmesini sağladığını söylüyor. Başta bazı notalara çıkamamaktan korktuğunu belirten Munday, bu endişeyi bir kenara atıp ortak deneyimin bir parçası olmanın önemini vurguluyor.

Araştırmacılar, ilkbahar sonrasında yeni bir grupla benzer bir deney yapmayı planlıyor. Yanlış nota tutma korkusu yaşayan kişilerin bile rahatlayıp keyif alabileceğini düşünüyorlar.

Önceki aylarda yayımlanan bir başka araştırma ise, akılda kalan şarkıların genellikle kusursuz bir şekilde söylendiğini ortaya koymuştu. Bu durum, müziğin beyin üzerindeki karmaşık etkilerini bir kez daha gözler önüne seriyor.

Related Posts

İSTAHED’den Sağlık Bakan Yardımcısına yanıt: Tükenmişliğimizi övünç vesilesi yapamazsınız

İstanbul Aile Hekimliği Derneği, Sağlık Bakan Yardımcısı Şuayip Birinci’nin, “Hekimlerimiz OECD ortalamasının iki katı hasta bakıyor” sözlerine tepki gösterdi.

Kahveye protein tozu atıp içiyorlar! Jet hızıyla yayıldı: ‘İlk sinyali böbrek ve kalpte verir’

Protein tozunun ne kadar doğru kullanıldığı hâlâ tartışma konusuyken, sade kahveyle karıştırılarak hazırlanan ‘Proffee’ akımı tüm dünyada hızla yayıldı. Sosyal medyada farklı tariflerle paylaşım rekorları kıran bu trend, özellikle sabah aç karnına tüketilmesiyle dikkat çekiyor. Ancak uzmanlar, bu popüler içeceğin sanıldığı kadar masum olmadığını söylüyor.

Kene Kaynaklı Hastalıklar Nelerdir?

Kene kaynaklı hastalıklar hakkında açıklama yapan uzmanlar, kenenin yol açtığı hastalıkların artmaya başladığını söyledi. 

Hastaların yarısı farkında değil! Onlardan biri olabilir misiniz?

Akdeniz Üniversitesi’nden Prof. Dr. İlhan Gölbaşı, yüksek tansiyonun hayati tehlike oluşturduğunu vurgulayarak Türkiye’de hastaların yarısının durumundan habersiz olduğunu açıkladı.

Kendinizi yorgun ve halsiz mi hissediyorsunuz? İşte nedeni

Modern yaşamın temposunun, yorgunluk ve halsizlik gibi şikayetleri yaygınlaştırdığını belirten Prof. Dr. Murat Baş, bu belirtilerin altında magnezyum eksikliğinin yatabileceğini anlattı.

Baş ağrısının yeri, nedenini ele veriyor

Baş ağrısı nedeninin başladığı bölgeye göre değiştiğini belirten Prof. Dr. Derya Uludüz, “Üstelik vücudun bir tür uyarı sinyali olan bu ağrıyı tanımak bazen hayat kurtarır’’ dedi.