Menopoz dönemindeki kadınlarla ilgili dikkat çekici araştırma

Uzmanlar, vazomotor semptomlar olarak da bilinen rahatsız edici yan etkileri yaşayanların, hafif semptomları olanlara kıyasla alkol dışı yağlı karaciğer hastalığı (NAFLD) riskinin üç kat daha fazla olduğunu keşfettiler.

Karaciğerde yağ birikmesiyle oluşan bir durum olan NAFLD, ciddi hasara neden olma potansiyeline sahip ve artan diyabet ve yüksek tansiyon riskiyle ilişkilendiriliyor.

Artan kanıtlar aynı zamanda NAYKH’li hastaların önemli ölçüde koroner kalp hastalığı ve düzensiz kalp atışı riski altında olduğunu gösteriyor.

Atina Kapodistrian Üniversitesi’nden çalışmanın başyazarı Dr. Eleni Armeni, “Bu araştırma, vazomotor semptomlar ile kardiyometabolik risk faktörleri arasındaki bağlantının anlaşılmasına katkıda bulunuyor.”

“Bu halk için çok önemli çünkü sıcak basması ve gece terlemelerinin kalp ve metabolik sorunlar için artan riskin sinyali olabileceğini vurguluyor.” dedi.

106 KADIN İNCELENDİ

Ekip 106 menopozal ve postmenopozal kadını analiz etti. Orta ila şiddetli ateş basması veya gece terlemesi olanların, hafif semptomları olanlara kıyasla NAYKH gelişme riskinin üç kat daha yüksek olduğunu keşfettiler.

Bu, kadınların hormon replasman tedavisi (HRT) kullanıp kullanmadıkları, kaç yaşında oldukları veya ne kadar egzersiz yaptıkları dikkate alındıktan sonra gerçekleşti.

Dr. Armeni, “Bu semptomları yaşayan kadınlar, bu konuyu ele almak ve kardiyovasküler sağlıklarını değerlendirmek için bir sağlık uzmanına başvurmalı” diye ekledi.

Araştırmacılar, bulgularının sağlık uzmanlarını menopozdaki kadınlara yalnızca HRT’ye odaklanan tartışmaların ötesinde bakım sunmaya teşvik etmesini umuyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

x