Malezya ekonomisi ilk çeyrekte yavaşladı: Cari fazla endişelendiriyor

Malezya Ekonomisi İlk Çeyrekte Yavaşladı Ancak Cari Fazlası Endişelendiriyor

Malezya’nın Gayri Safi Yurtiçi Hasılası (GSYH), ilk çeyrekte yıllık bazda %4,4 artarak büyümesini sürdürdü. Malezya İstatistik Ofisi’nin verilerine göre, bu büyüme önceki çeyrekte revize edilerek %4,9’dan %4,4’e geriledi. Bu durum Malezya ekonomisinin son bir yıldaki en yavaş büyüme performansını sergilediğini gösteriyor. Üretim tarafında, sanayi sektörü %4,1, inşaat sektörü %14,2 ve hizmet sektörü %5,5 oranında büyüdü. Tarım sektörü ise önceki çeyrekteki %0,7’lik düşüşü telafi ederek %0,6 büyüme kaydetti.

Özel Tüketim ve Yatırımlarda Duraklama

Özel tüketim harcamaları %5 artarken, sabit yatırımlar %9,7 artış gösterdi ancak önceki çeyrekteki performansın gerisinde kaldı. Devlet harcamaları %4,3 artarak hafif bir yükseliş gösterdi. Net dış ticaret ise büyümeye olumlu katkı sağladı. İhracat %4,1 artarken, ithalatın büyüme hızı %3,1’e yavaşladı. Mevsimsellikten arındırılmış verilere göre, Malezya ekonomisi önceki çeyrekteki %0,2’lik daralmanın ardından %0,7 büyüdü.

Cari İşlem Fazlası Artıyor

Malezya Merkez Bankası verilerine göre, cari işlemler fazlası ilk çeyrekte 16,7 milyar Malezya ringgiti seviyesine yükseldi. Bu rakam, 2022 yılının son çeyreğinden bu yana görülen en yüksek cari fazla olarak dikkat çekiyor. Mal ticaretindeki fazla 38,5 milyar ringgite yükselirken, hizmetler dengesi açığı 6,1 milyar ringgitten 3,4 milyar ringgite geriledi. Ancak, ikincil gelir kalemindeki açık genişledi ve 17,1 milyar ringgite çıktı.

Uzmanlar, Malezya ekonomisindeki büyüme yavaşlamasının küresel ekonomik koşullar ve iç talep dengesindeki değişikliklerden kaynaklandığını vurguluyor. Bununla birlikte cari fazla artışı, dış ticaretin ve döviz rezervlerinin güçlü olduğunu gösteriyor.

Related Posts

Genç işsizliği alarmda: 10 gençten 6’sı istihdama katılamıyor!

Gençlerin çalışma hayatına katılımında yaşanan zorluklar, işsizlik ve güvencesiz çalışma koşulları emekçiler için büyük sorun oluşturuyor. DİSK/Genel-İş’in hazırladığı rapor, bu sorunların çözümü için emekten yana politikalar gerektiğini vurguluyor.

Altın yatırımcılarının gözü konut ve araca çevrildi! Piyasada dengeler değişiyor

Altın fiyatları son yıllarda önemli bir çıkış yakaladı. Yılbaşından bu yana fiyatlar yüzde 35 civarında artarken, bu durum Merkez Bankası tarafından da analiz edildi. Özellikle son iki yılda altın fiyatı kaynaklı servet artışının konut ve otomobil piyasasına etkisi incelendi. Sonuçlar ise dikkat çekti. İşte detaylar… 

Bu arabalara ne oldu böyle! Yollar şişko arabalarla doldu hamile kadınlara benziyorlar!

Asıl neden Çin’i vuran yoğun sıcak hava dalgasıydı. Rekor seviyedeki sıcaklıklar, bazı otomobillerde kullanılan malzemeleri, özellikle de gövdeye görsel veya koruyucu malzeme olarak uygulanan folyoları doğrudan etkiledi. BU BİR FABRİKASYON VEYA …

Aylardır maaşlarını alamayan işçiler grev başlattı: “Seçim zamanı oy isteyenler neredesiniz?”

Kayseri’nin Yahyalı ilçesinde, alacaklarını tahsil edemeyen işçiler ve esnaflar grev başlattı. İşçiler artık ödemelerini yapamadıklarını, evde çocuklarına ekmek götüremez hale geldiklerini söyledi.

ABD-Çin anlaşması etkisini gösterdi: Altında yeni tahminler

ABD ile Çin arasında ticaret müzakerelerinin olumlu sonuçlanması, altın fiyatlarında kısa bir süreliğine düşüşe neden oldu. Gram altın kısa süreliğine 4 bin TL’nin altını görürken, bundan sonraki süreçte fiyatlarda düşüşün devam edip etmeyeceği merak ediliyor.

Yum! Brands Türkiye için harekete geçti: KFC ve Pizza Hut için yeni model

Yum! Brands Türkiye için harekete geçti: KFC ve Pizza Hut için yeni model