Kulak Misafiri olduklarımda bu hafta!

Her hafta kulak kabarttığım podcast bölümlerini derleyeceğim Kulak Misafiri’ne hoşgeldiniz! Kimi zaman popüler kültürün derinliklerine dalıyor, kimi zaman da tarih, bilim, sanat ya da günlük hayatın tuhaf detaylarına takılıyorum. Amacım, “Ne dinlesem?” diye düşünenlere yeni keşifler sunmak. Kulaklıklarınızı takın, başlıyoruz!

2000’leri Avrupa Yakası ile Nasıl Daha İyi Anlayabiliriz? – Sütçüoğlu Apartmanı Podcast

Sütçüoğlu Apartmanı podcastinin yaratıcıları Alican ve İlker’e göre kült sitcom Avrupa Yakası sadece bir dizi değil, 2000’ler Türkiye’sinin değişen kültürel yapısının izini sürebileceğimiz bir yapım. İkili, Sütçüoğlu Apartmanı podcastinin ilk bölümünde dizinin nasıl ortaya çıktığını, dönemin toplumsal dinamiklerini ve nostaljinin popüler kültür üzerindeki etkisini masaya yatırıyorlar. Türkiye’de sitcom geleneğinin gelişiminden, Gülse Birsel’in kalemine sinmiş çeşitli detaylara kadar pek çok konuyu ele alıyorlar. Üstelik “Hâlâ neden bu kadar seviyoruz?” sorusuna da kendilerinden yola çıkarak cevap veriyorlar. Monokültürden çok sesliliğe geçişin izlerini sürerken, kolektif hafızamızdaki Avrupa Yakası fenomeninin toplumsal yansımalarına biraz daha derinlemesine bakmak isterseniz, bu podcasti kaçırmayın derim.

Münih’ten Sezgin İnceel ŞEHİR HATLARI – Velvele Podcast

LGBTİ+ göçmenlerin hikayelerine odaklanan Şehir Hatları podcast serisi, ikinci sezonuyla yolculuğuna devam ediyor. Türkiye’de ve Batı’da göçmen karşıtlığı güçlenirken, Velvele mikrofonunu doğrudan LGBTİ+ göçmenlere uzatıyor. İkinci sezonun ilk bölümünde akademisyen ve müzisyen Sezgin İnceel ile Almanya’nın Münih şehrine gidiyoruz. “Hep bir gitme merakım vardı” diyen ve başvurduğu bir programla Münih’e giden Sezgin, 14 küsur senedir yaşadığı Münih’e sanki dün gelmiş gibi hissettiğini söylüyor. Sezgin İnceel aynı zamanda Yine Yeni Yeniden 90’lar podcastinin iki yaratıcısından biri. Diğeri ise yukarıdan da tanıdığınız Sütçüoğlu Apartmanı podcastinden İlker Hepkaner!

İkinci sezonunda 10 farklı şehirden 10 hikâyeyle kulaklarımıza misafir olacak Şehir Hatları podcast serisi bir Velvele projesi!

Death of An Artist – Episode 1: The Haunting

Sanat dünyasının en karanlık hikâyelerinden birine hoş geldiniz! Death of an Artist’in ilk sezonu, 1980’ler Manhattan’ının yükselen yıldızı Küba asıllı sanatçı Ana Mendieta’nın ölümünü ve onu çevreleyen şüpheleri masaya yatırıyor. Genç ve sıra dışı Mendieta, Minimalist sanatın öncülerinden Carl Andre ile fırtınalı bir evlilik yaşarken, 1985’te 34. kattan aşağı “düştü” ve öldü. Carl Andre’nin 911’e panikle söylediği versiyona göre: “Karım pencereden çıktı.” Peki, gerçekten mi? Helen Molesworth’un sunduğu bu podcast, davayı, sessizlikle örtbas edilenleri ve yıllardır süren protestoları mercek altına alıyor. Adaletin sanat camiasında ne anlama geldiğini, erkek egemen sistemin neleri sümen altı ettiğini sorgulayan Death of an Artist, “Sanatçıyı eserinden bağımsız düşünebilir miyiz?” tartışmasına ek olarak sormaya devam ediyor: Ana Mendieta’ya ne oldu?!

Related Posts

Liselerde eğitim öğretim süresi düşecek mi? Bakandan flaş yanıt

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, 4 yıllık zorunlu lise eğitiminin 2 yıla düşürüleceği iddiaları hakkında, AKP’nin TBMM grup toplantısı öncesi açıklamada bulundu.

iOS 26 ne zaman çıkacak, hangi telefonlara gelecek? iOS 26 alacak iPhone modelleri listesi

Apple’ın merakla beklenen yeni işletim sistemi iOS 26, yenilikçi Liquid Glass tasarımı, gelişmiş Apple Intelligence özellikleri ve kullanıcı deneyimini dönüştüren bir dizi özellikle geliyor. iOS 26 alacak iPhone modelleri de kullanıcılar tarafından merak ediliyor. iOS 18’den iOS 26’ya sıçrayan bu yeni isimlendirme politikası, Apple’ın tüm işletim sistemlerini yıl bazlı bir numaralandırma sistemiyle uyumlu hale getirme çabasını yansıtıyor. Peki, iOS 26 ne zaman çıkacak, hangi modellere gelecek?

Harry Potter 4. Ateş Kadehi Neden Kaldırıldı? Harry Potter Ateş Kadehi Hangi Ülkelerde ve Neden Yasaklandı?

Harry Potter serisinin dördüncü filmi “Harry Potter ve Ateş Kadehi” (Harry Potter and the Goblet of Fire), bazı dijital platformlardan kaldırılmasıyla hayranlarını şaşırttı. Hogwarts’ın büyülü dünyasında Üçbüyücü Turnuvası’nın heyecanını ve Voldemort’un geri dönüşünü konu alan bu ikonik yapım, bazı platformlarda yer almıyor. Ayrıca, filmin ve kitabın bazı ülkelerde yasaklanma tartışmaları gündeme geldi. Peki, Harry Potter Ateş Kadehi yasaklandı mı, neden kaldırıldı?

Brad Pitt’in yeni filmi F1’den dünya çapında başarı!

Brad Pitt’in yeni filmi F1’den dünya çapında başarı!

ZİRAAT BANKASI PERSONEL ALIMI SONUÇLARI 2025 | İÜ Ziraat Bankası sınav sonuçları ne zaman açıklanacak 2025, personel alımı yazılı sınav sonuçları açıklandı mı?

Ziraat Bankası personel alımı sınavları 28 Haziran 2025 Cumartesi günü gerçekleşti. Ankara, İstanbul-Anadolu, İstanbul-Avrupa olmak üzere 3 sınav merkezinde, İstanbul Üniversitesi tarafından söz konusu sınavın ardından, gözler Ziraat Bankası sınav sonuçları tarihine çevrildi. Toplam 140 sorunun sorulup 160 sürenin verildiği sınavda adayların, 1. bölümden en az yüzde 70’inin, 2. bölümden en az yüzde 60’ının ve 3. bölümden en az yüzde 50’sinin doğru olarak cevaplandırması gerekecek. Ziraat Bankası sınav sonuçları İstanbul Üniversitesi’nin https://ziraatbankisealim.istanbul.edu.tr internet adresi üzerinden ilan edilecek. Peki, İstanbul Üniversitesi Ziraat Bankası personel alımı sınav sonuçları ne zaman açıklanacak, açıklandı mı? İşte, o konu hakkında ayrıntılı bilgiler.

İsrail NATO ülkesi mi? İsrail ve İran NATO üyesi mi?

İsrail ve İran NATO ülkesi mi sorusu, savaşı yakından takip eden pek çok kişinin kafasındaki soru işareti olmaya devam ediyor. NATO (Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü), 4 Nisan 1949’da 12 kurucu ülkenin katılımıyla kurulmuş uluslararası bir askeri ittifaktır. Günümüzde (2025 itibarıyla) 32 üye ülkesi bulunmaktadır. Peki, İran ve İsrail NATO ülkesi mi? NATO ülkeleri kimler? İşte, o ayrıntılar