Türk akademisyenden büyük başarı! Arılardan ilham aldı NATO’dan ödülü kaptı

STRIKE İsmiyle Tanıtılan İnovatif İHA Modülü, NATO İnovasyon Hackathon 2025 Yarışmasında İlk 10’a Seçildi

Aksaray’dan Metin Kurt

Dünya genelinden 80’e yakın firmanın katıldığı ve savunma-güvenlik sektöründe çığır açan yenilikçi projelerin değerlendirildiği “NATO Innovation Hackathon 2025” yarışması kapsamında STRIKE isimli İHA modülü, uluslararası jüri tarafından ilk 10 proje arasına seçildi. Proje ayrıca NATO’nun askeri ve sivil teknolojileri bir araya getiren DIANA programına başvuru için özel davet aldı.

Arılardan İlham Alan STRATEJİK TEKNOLOJİ

Skytech Robotik Teknolojileri firması adına yarışmaya katılan ekip, ODTÜ Bilgisayar Mühendisliği Öğretim Üyesi ve ROMER Müdürü Doç. Dr. Erol Şahin ile birlikte ASÜ Teknik Bilimler MYO Dr. Öğr. Üyesi Veli Bakırcıoğlu’dan oluşuyordu. Ekip, arıların tehditlere karşı geliştirdiği savunma mekanizmalarını analiz ederek, bu stratejileri teknolojik bir yapıya dönüştürdü.

Geliştirilen yapay zekâ destekli STRIKE modülü, insansız hava araçlarına (İHA) karşı saldırıların ardından hedefin yaklaşık konumunu tespit edebilir ve gerçek zamanlı veri işleme kabiliyetiyle sahaya istihbari bilgi sağlayabilir. Bu sayede muharebe alanlarında operasyonel farkındalık önemli ölçüde artmaktadır.

Tatbikatta Gerçek Mermilerle Test Edilen STRIKE Modülü

Proje hakkında bilgi veren Dr. Öğr. Üyesi Veli Bakırcıoğlu, STRIKE modülünün TÜBİTAK destekli bir Ar-Ge süreciyle geliştirildiğini belirtti. Bakırcıoğlu, sistemin savunma sanayiinde giderek yaygınlaşan otonom sistemlere “güvenlik katmanı” olarak entegre edilebilecek şekilde tasarlandığını açıkladı.

Modül, Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı’nın düzenlediği gerçek mühimmatlı bir tatbikatta da başarıyla test edildi. Bakırcıoğlu, “Dronumuz vurulduğunda STRIKE modülü saldırının geldiği yönü analiz ederek anında yayınladı. Ancak birkaç derecelik sapmalar yaşandığını tespit ettik. Bu doğruluk oranını artırmak için yapay zekâ modelimizi geliştiriyoruz” şeklinde konuştu.

Milli Teknoloji Hamlesi’ne Katkı Sağlayan Özgün Bir Proje

Savunma ve güvenlik alanında uygulamaya yönelik özgün çözümler sunan STRIKE modülü, mekatronik ve robotik disiplinlerin potansiyelini vurgulamaktadır. Yerli ve yenilikçi teknolojilerin geliştirilmesini amaçlayan Milli Teknoloji Hamlesi vizyonuna doğrudan katkıda bulunan proje, NATO Science and Technology Organization (STO) tarafından desteklenerek, Information Systems Technology (IST) paneline davet edildi.

Bilimsel Ar-Ge Çalışmalarıyla Güçlü Türkiye İçin Bir Adım Daha

ASÜ’li akademisyenlerin liderlik ettiği bu tür projeler, savunma sanayiinde yerli yetenekleri artırmanın yanı sıra, uluslararası alanda da Türk mühendisliğinin başarısını kanıtlamaya devam etmektedir.

Related Posts

Bu kan grubu dünyada sadece bir kişide var: İşte o kan grubunu ortaya çıkaran gizem

Fransız bilim insanları, sıradan bir kan testi sırasında dünyanın en yeni ve en nadir kan grubunu keşfetti. “Gwada-negatif” adı verilen bu yeni kan grubu, Guadeloupe’dan bir kadında bulundu ve dünyada bilinen tek taşıyıcısı şu anda bu kadın.

Kepez’den çocuklara bilim dolu tatil

Kepez Belediye Başkanı Mesut Kocagöz, yaz döneminde çocuklara bilimle dolu bir tatil fırsatı sunan Antalya Bilim Merkezi’ni ziyaret etti. Tematik Bilim Kampı kapsamında devam eden atölye çalışmalarını yerinde inceleyen Başkan Kocagöz, “Kepez bilimle …

Güneş Sistemi’ne giren gizemli bir cisim keşfedildi!

Güneş Sistemi’nde şu sıralar son derece ilginç bir misafirimiz var. Uzmanların gözlemlerine göre yıldızlararası uzaydan gelmiş olabileceğini düşünülen bu gizemli cismin araştırılması için yoğun bir mesai harcanıyor. Eğer tahminler doğru çıkarsa, bu cisim tarihte tespit edilen ve sistemimize giren üçüncü yıldızlararası ziyaretçi olacak.

OpenAI’ın yapay zeka cihazı davalık oldu

Yapay zekâ devi OpenAI ile iPod ve iPhone gibi ürünlerin efsanevi tasarımcısı Jony Ive’ın donanım girişimi io, geliştirdikleri yeni cihaz nedeniyle bir ticari marka davasının tarafı oldu. Google destekli bir başka donanım girişimi olan iyO, OpenAI ve io’yu marka ihlaliyle suçlayarak mahkemeye başvurdu. Davaya dair sunulan belgeler, OpenAI’ın planladığı ilk donanım ürünüyle ilgili bugüne kadar gün yüzüne çıkmamış detayları ortaya koydu.

Samsung, Apple’ın yolundan gidiyor

Samsung, 2026 yılından itibaren bazı özellikleri ücretli olarak sunmaya başlayacak. Bunun başında belirli sağlık verileri ve özellikleri var.

Threads spoiler metin özelliğini test ediyor

Meta’nın yükselişteki mikroblog platformu Threads, kullanıcıların uzun süredir beklediği bir özelliği test sürecine aldı: spoiler metin. Meta CEO’su Mark Zuckerberg’in kişisel hesabından yaptığı duyuruyla birlikte, içeriklerin belirli kısımlarını …