Kene Kaynaklı Hastalıklar Nelerdir?

Kene Kaynaklı Hastalıklar Hakkında Uzmanlardan Uyarı!

Kene kaynaklı hastalıklar konusunda uzmanlar, keneyle ilgili hastalıklarda artış gözlendiğini açıkladı.

Yaz mevsiminin gelmesiyle birlikte ülkemizde kene kaynaklı hastalıkların sayısında artış yaşanmaktadır. Özellikle tarım ve hayvancılıkla uğraşılan Karadeniz, İç Anadolu Bölgesi ve Doğu Anadolu Bölgesi’nde Kırım Kongo Kanamalı Ateşi vakalarında artış görülmüştür. Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Zehra Çağla Karakoç, kenelerden kaynaklanan hastalıklar ve korunma yolları hakkında bilgi verdi.

Keneler ve Bulaştırdığı Hastalıklar

Keneler, kan emmek zorunda olan eklembacaklılardır ve dünya genelinde her yerde bulunabilirler. Özellikle ilkbahar ve yaz aylarında aktif hale gelirler. Türkiye, kenelerin yaşamı için uygun iklim ve coğrafyaya sahiptir. Ülkemizde yaklaşık 30 farklı kene türü bulunmaktadır. Keneler arasında insana bulaşabilen en önemli hastalık Kırım Kongo Kanamalı Ateşi’dir. En fazla vaka Tokat, Sivas, Çorum ve Erzurum gibi illerimizde görülmektedir. Ayrıca, kenelerden insana bulaşabilen diğer önemli bir hastalık da Lyme hastalığıdır.

Kırım Kongo Kanamalı Ateşi ve Korunma Yöntemleri

Kırım Kongo Kanamalı Ateşi virüsü, enfekte kenelerin kanı veya diğer vücut sıvılarıyla temas sonucu insanlara bulaşabilir. Hastalığın belirtileri arasında yüksek ateş, baş ağrısı, kas ve eklem ağrıları, bulantı, kusma ve karın ağrısı bulunmaktadır. Hastalık ilerledikçe ciltte ve iç organlarda kanamalar meydana gelebilir ve ağır vakalar ölümle sonuçlanabilir. Genellikle tarım ve hayvancılıkla uğraşılan illerde bu hastalık daha sık görülür.

Kene Isırmasından Nasıl Korunulur?

Kene ısırmasından korunmanın en önemli yolu, kırsal alanlarda bulunurken dikkatli olmaktır. Uzun kollu ve açık renkli giysiler giymek, pantolon paçalarını çorap içine sokmak ve bitki örtüsü yüksek olan bölgelerde dikkatli olmak önemlidir. Kene varlığını kontrol etmek için düzenli olarak vücudu kontrol etmek ve böcek kovucu spreyler kullanmak da etkili korunma yöntemlerindendir.

Lyme Hastalığına Dikkat!

Türkiye’de görülen bir diğer kene kaynaklı hastalık olan Lyme hastalığının belirtileri, hastalığın evresine göre değişiklik gösterebilir. İlk aşamada kenenin ısırıldığı yerde öküz gözü şeklinde kızarıklık oluşur. Diğer belirtiler arasında ateş, baş ağrısı, kas ve eklem ağrıları, yorgunluk yer alır. Hastalık ilerledikçe eklem iltihabı, sinir sistemi sorunları ve kalp problemleri görülebilir.

Kene Varsa Sağlık Kuruluşuna Başvurun!

Kene ısırması durumunda yapılması gereken en önemli şey, keneyi doğru bir şekilde çıkarmaktır. Keneyi alkol, kolonya veya sigara ile yakmak gibi yanlış yöntemler kullanmak, enfeksiyon riskini artırabilir. Kene bulunduğunda en yakın sağlık kuruluşuna başvurulmalı ve keneyi çıkardıktan sonra 10 gün boyunca vücudu kontrol etmek önemlidir. (BSHA – Bilim ve Sağlık Haber Ajansı) Editör Erkan Doğan

Related Posts

İSTAHED’den Sağlık Bakan Yardımcısına yanıt: Tükenmişliğimizi övünç vesilesi yapamazsınız

İstanbul Aile Hekimliği Derneği, Sağlık Bakan Yardımcısı Şuayip Birinci’nin, “Hekimlerimiz OECD ortalamasının iki katı hasta bakıyor” sözlerine tepki gösterdi.

Kahveye protein tozu atıp içiyorlar! Jet hızıyla yayıldı: ‘İlk sinyali böbrek ve kalpte verir’

Protein tozunun ne kadar doğru kullanıldığı hâlâ tartışma konusuyken, sade kahveyle karıştırılarak hazırlanan ‘Proffee’ akımı tüm dünyada hızla yayıldı. Sosyal medyada farklı tariflerle paylaşım rekorları kıran bu trend, özellikle sabah aç karnına tüketilmesiyle dikkat çekiyor. Ancak uzmanlar, bu popüler içeceğin sanıldığı kadar masum olmadığını söylüyor.

Hastaların yarısı farkında değil! Onlardan biri olabilir misiniz?

Akdeniz Üniversitesi’nden Prof. Dr. İlhan Gölbaşı, yüksek tansiyonun hayati tehlike oluşturduğunu vurgulayarak Türkiye’de hastaların yarısının durumundan habersiz olduğunu açıkladı.

Kendinizi yorgun ve halsiz mi hissediyorsunuz? İşte nedeni

Modern yaşamın temposunun, yorgunluk ve halsizlik gibi şikayetleri yaygınlaştırdığını belirten Prof. Dr. Murat Baş, bu belirtilerin altında magnezyum eksikliğinin yatabileceğini anlattı.

Baş ağrısının yeri, nedenini ele veriyor

Baş ağrısı nedeninin başladığı bölgeye göre değiştiğini belirten Prof. Dr. Derya Uludüz, “Üstelik vücudun bir tür uyarı sinyali olan bu ağrıyı tanımak bazen hayat kurtarır’’ dedi.

Estetik Kimin Alanı Tartışması !

Estetik operasyonlara ilgi her geçen gün artarken, estetik ameliyatlardaki ‘alan ihlali’ tartışması da sürüyor. Plastik Cerrahlar, “Biz buz işin sahibiyiz” diyor.